Eten van de plaat

Iedereen heeft wel eens geen zin in koken, maar geen zin in lekker eten dat heeft bijna nooit iemand. Maak dan een heerlijke maaltijd van de plaat. Je kunt eindeloos variëren.

Groenteplaat

We beginnen met de groenteplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een grote bakplaat en leg de ingrediënten er allemaal op. Vul je groenteplaat eventueel aan met worstjes en krieltjes.

Spreid alles goed uit over de bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie, peper en zout. Schuif in de oven en schep alles na 15 minuten om. Na een half uur prik je even in de aardappels, als deze gaar zijn is de rest ook goed.
Hoppikadee aan tafel! En in die twee keer een kwartier kun je dus de krant lezen, opruimen, kletsen, een spelletje doen…

En je kunt ook nog eens eindeloos variëren. Leg er vooral op wat je lekker vindt en probeer het gewoon met verschillende ingrediënten (sjalot, groene asperges, worteltjes, prei, aubergine…) en mocht je geen verse rozemarijn in huis hebben, strooi er dan gerust wat Italiaanse kruiden of gedroogde oregano overheen, een beetje (verse) tijm is ook lekker.

Feestelijke visplaat

Hiermee kun je op een heel simpele manier indruk maken. Gewoon thuis op een mooie zomeravond. Het enige wat je moet doen is goede vis kopen.

De ingrediënten die we hier noemen zijn maar een voorbeeld, je kunt er echt alles op leggen wat je lekker vindt. Dus ook een hele vis (vraag aan de visboer of hij de ingewanden even verwijdert) die je volstopt met limoen/citroen en wat lekkere kruiden. Let wel op dat het dan misschien iets langer onder de grill moet of dat je de vis tussendoor even draait.
Je verdeelt alle soorten vis over een met olijfolie ingevette bakplaat, snijd de citroen in parten en verdeel deze er samen met de tomaatje ook over. Draai er nog wat verse peper en zeezout overheen en zet het dan 8-10 minuten onder de grill.
Als de vis klaar is – pas op heet! – zet je de plaat midden op tafel zodat iedereen er lekker vanaf kan pakken. En heb je nog wat verse kruiden in huis, strooi die er vlak voor serveren nog overheen. Heerlijk met een stokbroodje en een lekkere salade.

Dit heb je nodig

Basis voor 4 personen:

500 gram krieltjes, in tweeën of vieren gesneden
250 gram kers- of cherrytomaatjes, eventueel gehalveerd
1 gele en 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukken gesneden
1 courgette, in stukjes gesneden
4 worstjes, bijvoorbeeld runder- of varkenschipolata, lamsmerquez… neem wat je kunt krijgen en wat je lekker vindt.
paar takjes rozemarijn

Visplaat voor 4 personen:

1 of 2 garnalen (afhankelijk van de grootte) per persoon
200 gram zalm
200 gram kabeljauw of andere verse witvis
mosselen en andere schelpdieren, zoals kokkels, vongole of scheermesjes
troskerstomaatjes
citroen

 

Kant-en-klaar

Momenteel verkopen we deze lekkernij niet kant-en-klaar.