Tartiflette

ski's, ski, wintersport, skiën, sneeuw

Het wintersportseizoen is in volle gang, maar voor het lekkere eten is het niet nodig de reis naar de bergen te maken. Dat kun je hier ook gewoon eten. Zoals deze tartiflette (niet te versmaden) met als belangrijkste ingrediënt Reblochon, wat je bij een goede kaaswinkel moet kunnen krijgen.    

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van ongeveer 0,5 centimeter. Breng in een flinke pan water aan de kook, voeg zout toe en blancheer de aardappelschijfjes, dat is ongeveer twee minuten koken. Giet af in een zeef en laat ze uitdampen.

Schil en snipper de uien. Smelt boter in een grote koekenpan, fruit hierin de uien en voeg de spekblokjes toe. Laat tien minuten zachtjes bakken.

Vet een ovenschaal in met boter. Leg hierin de helft van de aardappelschijfjes en bedek vervolgens met de helft van het ui-spekmengsel, maak daarna een tweede laag van de rest. Roer de room en de wijn door elkaar en voeg peper en zout toe, schenk dit over de schotel. Snij de reblochon in plakken en schik over de ovenschaal. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Je kunt aan het einde eventueel de grill nog even aanzetten. De schotel is in ieder geval klaar als de bovenkant lekker bubbelt.

tartiflette, wintersport, reblochon

Maak er een groene salade met vinaigrette bij. Het zure van de vinaigrette is een heerlijke tegenhanger van de vette kaas.

Dit heb je nodig

1 kg vastkokende aardappels

300-400 gram reblochon

scheut room

2 uien

200 gram spekblokjes

150 ml witte wijn

peper, zout en boter

Kant-en-klaar

Momenteel verkopen we deze lekkernij niet kant-en-klaar.