Franse visschotel

Ook wel dé Franse visschotel. Zo lang we ons herinneren maakt onze moeder deze ovenschotel met kabeljauw. Liefst ‘s zomers met Frans stokbrood, maar ook met rijst is het erg lekker. Wat er Frans is aan deze visschotel is lastig te zeggen. Het scheutje witte wijn, de knoflook of dat het allemaal met de Franse slag mag? Er is eigenlijk weinig typisch Frans aan dit gerecht, waarin kabeljauw, wortel en ui de hoofdingrediënten zijn. Waar de oorsprong ook ligt, Frankrijk of moeders keuken uit de jaren zeventig, deze vis is niet te versmaden.

Ingrediënten voor vier personen
500 gram kabeljauw
2 uien in halve ringen
3 winterpenen of gelijke hoeveelheid bospeen, geschrapt en in dunne plakjes
125 ml slagroom
scheut witte wijn
2 teentjes knoflook
bos platte peterselie
100 gram geraspte kaas
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal, die groot genoeg is om de vis naast elkaar in te leggen, in met boter. Dep de vis droog, bestrooi met verse peper en zeezout en leg ze in de ovenschaal. Snijd de knoflook fijn en verdeel dit over de vis. Vervolgens verdeel je de uien en wortelen erover. De peterselie (in het originele recept nog krul, maar liever plat) fijnsnijden en over de schaal verdelen. Een laagje geraspte kaas er overheen en tot slot de slagroom en een flinke scheut witte wijn. Zet de schotel een half uurtje in de oven. De worteltjes zijn dan nog knapperig. Mocht je dit te hard vinden, blancheer ze vooraf dan even.

Om in Franse sferen te blijven, kun je er dus stokbrood bij eten, heel lekker om het sap met op te dippen. Maar ook met (wilde en witte) rijst is deze visschotel heerlijk. En vergeet niet er een goed glas krakend frisse, witte wijn bij te drinken.

 

Kant-en-klaar

Momenteel verkopen we deze lekkernij niet kant-en-klaar.